Det astadkommer att hon titta personerna pa Tinder som foremal, saso ting, uppg Isabelle Stahl

Det astadkommer att hon titta personerna pa Tinder som foremal, saso ting, uppg Isabelle Stahl

I boken ognar huvudpersonen Elise sig via saken da forena sjallosa presentationstexten efter saken da andra, hon slar villig sam av sin GPS, astadkommer sig alternerand upptackbar, alternerand onabar. Aker hem till nagon framling samt hapn av hans humanitet i saken dar krassa hallbelysningen.

Isabelle Stahl anser att Tinder ger huvudpersonen en feeling itu beharskning i och tillsamman att hane kan stryka dem sasom karl ej ar hugad av.

Det rationella begaret

Sociologen sam karleksteoretikern Eva Illouz skriver i sin skrift Darfor astadkomme love vark att webben ager forandrat det romantiska begaret i grunden. Anledningen ar att jakten kungen love inneha blivit mer logisk, samtidigt en odla kallad partnermarknad forblir hypotetisk i saken dar verkliga varlden ar saken dar kungen webben synlig.

Pa nate kan anvandarna visualisera samtliga rimlig romanser samt jamfora dem varandra for do valjer att pricka en av dom. Faststallande sasom grundar sig villig kansla blir alltsammans ovanligare: ”Den enorm kanslan bruten att nagon befinner sig exklusiv, saso nago passag var utmarkande for karleken, age blivit mer ovanlig absolut latt darfor att det finns ett lyx bruten rimli partners”, skriver Eva Illouz.

Forandrade dromma

Gallande Tinder konstruerar vi oss sjalva verbalt och visuellt, via bilder samt presentationstexter. Detta gor att vi fornimmer saken dar andre gallande andra satt an fordom: framst som en sjalvkonstruerad framforande, darpa som nago rost samt framst narmast i foljd saso nago kropp.

Detta andra sattet vi fantiserar forsavitt det romantiska motet gallande. Eva Illouz skriver att det traditionella romantiska fantiserandet kombinerade verklighet sam forestallning sam varje forankrad i egna erfarenheten.

Fantiserandet villig natet skiljer sig till fran detta bakatblickande fantiserande, emedan vi minns saken dar alskades gester alternativt beroring, genom att dana ett framatblickande fantiserande, grundat villig skriftlig samfardsel, saso innebara att man forestaller sig nago manniska vars fysiska narvaro hane fortfarande ej age upplevt.

Projektionsyta forut drommar

Allan Linner age arbetat som hjarnskrynklar darefter 1960-talet sam dom senaste aren inneha han markt att hans klienter har nya slags karleksbekymmer, praglade av forsvinna ansats att sammantraffa karleken gallande internet. I likhet tillsamman Eva Illouz intresserar han sig pro forandringen av vara dromma.

– Ju mindre stoff vi ager, ju mindre kunnande vi astadkomme itu saken da andre, desto storre yta finns det pro projektioner. Det vill anfora vi kan tillskriva saken dar andre fler egenskaper, vi kan placera mer forvantan i motet tillsamman saken dar andre, anser fane Linner.

Artighetens tid befinner si forbi

Villig synonym fason som lagenheten villig Hemnet kan personen villig skarmen bli nago projektionsyta forut drommar. Och i fallet tillsamman natdejting foregriper inbillningen samt fantasierna sjalva motet, vilket vanligtvis bargar forut besvikelse.

Isabelle Stahls romankaraktar Elise hapn ovan att gubben hon traffar verkar mansklig. Att mota gallande Tinder kan te sig bade befriande sam skrammande kontextlost: inte me gemensamma kontext forlorar vi i viss man incitamenten for att ag oss skaplig samt artigt, acceptera manskligt, till varandra, ifall vi ej uppfyller varandras syften och infriar varandras drommar.

Att bliv en gengangare

Att anvandarna villig Tinder blir projektionsytor framfor annu personer riskerar att foreta oss mer vardslosa darborta ann i verkligheten, i enlighet med psykologen fan Linner. Nagot som bland annat resulterar i fenomenet ghosting, ett erfarenhet flera fran hans klienter age ett behov bruten att konversera forsavitt. Ghosting innebar att saken da forsona parten utfor sig onabar vi att avbryta genmale i chatten, raderar matchningen alternativt loggar ut.

– Man upphor att foreligga. Man uppge inte tack och icke tack. Karl sager inte ”det har fungerar ej forut mig” eller ”jag vill ick flanera vidare”, utan man upphor att existera. Sam enar blir karl saso nago ande, sasom den andre mast dagdromma om. Var det nagot mig gjorde sasom bidrog at att den personen ick blott upphorde att vara huga itu loveswans krediter mej, inte med dunstade pa detta sattet, gick opp i os, uppg fan Linner.

About Author


admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *